Google kupil Motorolo


Google kupil Motorolo
Na obzorju je še eden od zanimivih premikom v industriji mobilne telefonije nasploh pomemben za usodo Andorid OS. Po tem, ko se je Motorola v začetku leta razdelila na družbi Motorola Solutions in Motorola Mobility, je iz ZDA sedaj prišla vest, da je Google kupil "mobilni del" Motorole, ki je zadnja leta sicer posloval z izgubo. Motorola Mobility sicer poleg mobilnih telefonov razvija in proizvaja tudi zabavno elektroniko kot so set-top-box sprejemniki za digitalno televizijo in podobno.

Googlov prevzem Motorole Mobility naj bi bil zaključen do konca leta, spletni velikan pa bo za nakup odštel 12,5 milijarde dolarjev oziroma 40 dolarjev na delnico. To je kar 63 odstotkov več, kot je znašala vrednost delnice po zaključku trgovanja v petek.

Motorola Mobility naj bi sicer tudi po prevzemu s strani Googla ostalo samostojno podjetje. Pričakovati pa je, da bo v prihodnje postalo eden glavnih proizvajalcev strojne opreme z operacijskim sistemom Android - mobilnikov, tabličnih računalnikov in netbookov.

Analitiki medtem ocenjujejo, da se je Google za nakup Motorole Mobility najbrž odločil tudi zaradi obsežne zbirke patentov, s čimer bo izboljšal svoj pogajalski položaj proti največjim tekmecem, ki proti Mountain Viewu usmerjajo najtežjo pravno artilerijo.


Ni komentarjev: